En reiseguide om Lanzarote

Slider

[6] [top] [slider-top] [Reisetips]

Kultur og historie på Lanzarote

Få med deg mer enn bare sol og bad når du besøker øya Lanzarote. Lanzarote er fylt til randen med spennende historie og utrolig natur! Lanzarote er mye mer enn en destinasjon for late dager på stranden. Øya har med jevne mellomrom blitt begravet i lava og gjenoppstått som en føniks fra askene med nye fantastiske naturomgivelser og levesett. Dette danner bakgrunnen for et kompleks kultur og en spennende historie.

Tidlig historie og opphav

Navnet Lanzarote kommer fra den italienske sjøfareren Lanceloto Malocello som satt sin fot på øya tidlig i det 14.århundre. På gamle sjøkart ser man hvordan navnet gradvis har endret seg fonetisk mot slik vi skriver Lanzarote i dag. Før Lanzarote ble erobret i 1402, var øya bebodd av en folkegruppe kalt mahoene. Det antas at de hadde kommet til Lanzarote allerede 500 år f.Kr. fra de nordlige områdene av Afrika. Øya gikk på den tiden under navnet Tyterogakat, som kan oversettes til «den brente». Til tross for flere vulkanutbrudd siden den tid finnes det fortsatt spor etter disse gamle sivilisasjonene, de fleste fremgravd av arkeologer. Lave hus, der rommene halvveis befinner seg under bakkenivå er av de mest prominente funnene. Det er også blitt funnet redskaper av ulike keramiske sammensetninger. Du kan besøke Cuevas de Los Verdes nord på øya og se de gamle grottene og tunnelene der mahoene søkte tilflukt mot angrep fra sjørøvere og slavejegere.

Geologisk historie

På en øy som Lanzarote kommer man ikke utenom den delen av historien som har med naturomgivelsene å gjøre. Øya ble vernet av Unesco i sin helhet i 1993 på grunn av den unike sammensetningen av bergarter og natur. Naturen er vevd sammen med kulturen på øya, siden menneskene hele tiden har måttet tilpasse seg de lunefulle vulkanutbruddene. Øya har gjennom millioner av år blitt formet av erosjon, istider og lava som har strømmet ut fra jordens indre. Tilbake står fjell og daler som kan dateres hele 11 millioner år tilbake i tid. Etter som landmassene eroderes dukker landskap som tidligere var begravet opp på nytt. De verste erupsjonene fant sted i 1730 og i 1824 da utbrudd i Timanfaya begravde mange av landsbyene og endret øyas struktur radikalt. De gamle næringsveiene måtte gi tapt for nye, da korn ikke lenger var mulig å dyrke. Med tiden har innbyggerne funnet nye måter å dyrke frem varer for eksport og selvhold ved hjelp av vannoppsamling og nye metoder for kultivering.

Senere tid

Den kjente kunstneren César Manrique har hatt mye innflytelse på kulturen de siste 50 årene. Turismenæringen ble et faktum på 70-tallet, men takket være denne mannen ble en streng lovgivning for utbygging og manipulasjon av omgivelsene satt i verk. Lanzarote beholdt dermed sine verneverdige områder takket være beskyttelse fra loven og den unike kulturen på øya er intakt den dag i dag. Stiftelsen César Manrique står for utstilling og vern av øyas kulturelle skatter, med god hjelp fra offentlig stiftede museer og kultursentre.
Reiseglad? Del Med Andre :