En reiseguide om Lanzarote

Slider

[6] [top] [slider-top] [Reisetips]

Hvem var César Manrique?

En av de personene som har hatt mest innflytelse på Lanzarote i moderne tid var César Manrique. En kunstner som visste å ta godt vare på hjemøya si. Kunstneren César Manrique ble født i Arrecife på Lanzarote i 1919 og skulle vise seg å spille en viktig rolle for den øya Lanzarote er i dag. I tillegg har han etterlatt seg mange kjente verker, ikke bare på Lanzarote, men også på de andre Kanariøyene.

Et multitalent med en klar visjon

César Manrique var ikke bare malekunstner, men også en mester til å skape vakre bygninger, hager og skulpturer. Etter fullført kunstutdannelse i Madrid mot midten av førtitallet og et kortere opphold i USA på sekstitallet, slo Manrique seg ned på sin hjemøy, Lanzarote, for godt. Dette var i årene like før turismen begynte å innta Kanariøyene og Manrique ble kjent som en sterk pådriver. Til tross for at han var for den nye næringen som i senere tid skulle ha så mye å bety for denne øygruppen, hadde han derimot en visjon om hvordan øya skulle utvikles. Man kan på mange måter si at Manrique er hovedårsaken til at det finnes lovgivning rundt utbygging og utvikling av turiststeder på Lanzarote.

Ta en titt på husene på Lanzarote, og du vil se at de alle er malt hvite eller sandfargede, som oftest med blå eller grønne karmer og dører. Det er også strengt regulert hvor stort man får bygge i henhold til tomtestørrelsen. For César Manrique var ingenting viktigere enn at det som ble bygd, passet inn i omgivelsene og ikke skadet naturen rundt. Modellen han skapte med sitt arbeid hadde fokus på bærekraftig utvikling, kunst og miljøvern. Takket være hans grundige forarbeid, ble hele Lanzarote satt på Unescos liste i 1993 som et fredet territorium.

Stilftelsen César Manrique

Tragisk nok døde César Manrique i en bilulykke like ved sitt hjem i 1992, bare 73 år gammel. Sammen med noen venner hadde han siden midten av åttitallet jobbet for å skape en stiftelse, som skulle ha fokus på kunst og miljø. Etter hans død ble stiftelsen åpnet offisielt og kan besøkes på Lanzarote i Manriques forhenværende hjem. Huset er et kunstverk i seg selv, bygget inn i kratrene fra et vulkanutbrudd på 1800-tallet. Førsteetasjen er under bakkenivå, basert i de naturlige rommene vulkanen har etterlatt seg. Den øverste etasjen er bygd på moderne vis, med store vinduer og åpen planløsning. I tillegg til å beundre det vakre bygget kan du også se en rekke kjente kunstverker fra blant annet Picasso og Miró, som tilhørte Manriques samling.

Kjente verker

Som nevnt kan du se de fleste verkene til César Manrique på Lanzarote. De mest kjente er blant annet Mirador del Rio og Jameos del Agua, samt flere hager og skulpturer. På de andre øyene har han også satt sine kunstneriske spor. Det eneste kunstverket som ikke er på kanarisk jord er en paviljong som han laget til Expo utstillingen i Sevilla i 1992.
Reiseglad? Del Med Andre :